Tips en trucs voor de goedkoopste zorgverzekering in 2024

by admin
Tips en trucs voor de goedkoopste zorgverzekering in 2024

Zorgpremies worden alsmaar duurder en veel Nederlanders maken zich zorgen om deze kosten. Een basisverzekering is verplicht, maar niet iedereen kan de stijgende kosten dekken. Om je te helpen, hebben we wat tips en trucs samengesteld zodat je de goedkoopste zorgverzekering in 2024 voor jouw situatie kunt vinden.

Let op het soort polis

Het antwoord op de vraag ‘wat is de goedkoopste zorgverzekering van 2024?’ is geen eenduidig antwoord. Dit hangt namelijk af van verschillende factoren. We gaan eerst eens kijken naar de verschillende soorten polissen van de basisverzekering. Ieder polis heeft een ander prijskaartje. De duurste polis is de restitutiepolis, beter bekend als de polis met vrije artsenkeuze. Je kunt hierbij zelf kiezen bij welke zorgverlener en apotheek je zorg en medicatie afneemt en krijgt alles vergoed. Omdat de verzekeraar 100% vergoed, is de premie voor deze basisverzekering altijd het duurst. Goed om te weten: vanaf 2024 biedt niet elke zorgverzekeraar deze optie nog aan. Dit heeft te maken met de winst die zorgverzekeraars maken – met een restitutiepolis is dit voor sommige partijen te weinig.

Wil je een goedkopere zorgverzekering, dan kun je kiezen voor een ander soort polis. Hieronder bespreken we de goedkoopste opties.

Allereerst bespreken we de naturapolis, de tegenhanger van de restitutiepolis. De zorgverzekeraar heeft contracten met diverse zorgverleners in het land. Bij een naturapolis krijg je alleen 100% vergoed als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Kies je voor een andere optie, dan krijg je de zorg maar deels of soms helemaal niet vergoed. In sommige gevallen betekent een naturapolis dat je verder moet reizen voor zorg bij de gewenste zorgverlener. Ook met betrekking tot de apotheek kan het zijn dat je verder weg moet.

Een andere optie is om te kiezen voor de combinatiepolis: het beste van twee werelden. In principe gelden de regels van de naturapolis, maar kies je voor een gecontracteerde zorgverlener, dan krijg je alle zorg en medicatie vergoed.

De allergoedkoopste mogelijkheid is de budgetpolis. Dit is een goedkopere variant van de naturapolis, maar dan met een beperkte keuze in gecontracteerde zorgverleners.

Is goedkoop altijd beter?

Nu je weet wat voor polissen er zijn, kun je de best passende basisverzekering kiezen. Let hierbij wel goed op, want goedkoop is niet altijd beter. Stel dat je wilt besparen door te kiezen voor de budgetpolis, maar je moet van Brabant helemaal naar Amsterdam voor zorg, dan kan deze reis je aardig op kosten jagen. Bovendien kan het extra belastend zijn voor je gezondheid wanneer je verder moet reizen. Dit kost niet alleen geld, maar ook een hoop tijd en energie. Het is verstandig om je te bedenken of je het dit waard vindt.

Een manier om een goedkopere verzekering te krijgen, is door je eigen risico te verhogen. Zo krijg je korting op je maandelijkse premie. Dit kan erg voordelig zijn als je nooit zorg nodig hebt, maar een waarschuwing op zijn plaats. Breek je een been of heb je hulp nodig van een psycholoog, dan kunnen de kosten veel hoger uitvallen dan met een lager eigen risico!

Vergelijken

Vergeet ook zeker niet om de verschillende basisverzekeringen en aanvullende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Ieder individu heeft andere behoeften en het soort zorg en de frequentie verschilt per situatie. Doe goed onderzoek naar de diverse polissen die een zorgverzekeraar aanbiedt en zoek uit met wie zij contracten hebben. Dit zie je op de website van de verzekeraar. Breng vervolgens in kaart wat voor aanvullende zorg je eventueel nodig hebt en maak op basis van je behoeften en (te verwachten) gebruik een keuze.

Meer nieuws

Leave a Comment