Hoe beveilig ik mijn Bitcoins en Altcoins?

by admin
Hoe beveilig ik mijn Bitcoins en Altcoins?

In het artikel met tips voor beginners hebben we het al kort aangehaald, het beveiligen van je Bitcoins en Altcoins. In dit artikel geven we een kort overzicht van de verschillende mogelijkheden van beveiliging.

Offline wallets: bewaar je crypto-munten versleuteld en los van internet

Offline wallets als de Ledger Nano S (gebruikt door het Meester Bitcoin team) en de Trezor wallet zijn een soort goed beveiligde USB sticks waar je je digitale valuta zoals Bitcoins, Ethereums, Ripples, Ark etc. op weg kan schrijven. Ze zijn zelfs zonder technische kennis gemakkelijk in te stellen en je hebt zelf de controle over waar je ze bewaart. Wanneer een populaire online beheerdienst als Coinbase of een exchange als Poloniex, Bittrex etc. falliet gaat of gehackt wordt, kan het zijn dat je je cryptocurrencies kwijt bent! De geschiedenis van Bitcoins is bezaaid met voorbeelden hiervan met MTgox als meest dramatische voorbeeld. Ook hier geldt: Voorkomen is beter dan genezen!

Let op: Zorg ervoor dat wanneer je gebruik maakt van een Hardware wallet, dat je niet de enige persoon bent die weet waar de stick ligt. Zo voorkom je dat wanneer je iets overkomt, je nabestaanden geen toegang hebben tot jouw digitale valuta.

Paper wallets: offline op papier je private keys bewaren

De naam zegt het al, dit zijn papieren wallets waarop je je privé sleutels print. De privé sleutels heb je nodig wanneer je de digitale valuta weer gaat gebruiken in nieuwe transacties. Het is naast de eerder genoemde hardware wallets een veilige manier om jouw Bitcoins/Altcoins te bewaren. Doordat je geen internetconnectie hebt en je ze niet op jouw PC hebt staan, kunnen hackers niet met je digitale valuta aan de haal gaan. Het spreekt voor zich dat je de papieren goed opbergt en ervoor zorgt dat water of vuur geen vat erop krijgen. Ook is het aan te raden de printbestanden op de PC of in het geheugen van je printer opgeslagen te controleren en te verwijderen.

Online wallets: wallets van online derde partijen voor het beheren van je digitale valuta

Online diensten zoals Coinbase worden door enorm veel mensen gebruikt. Zij bieden online wallets  om gemakkelijk en snel digitale valuta van de ene naar de andere Crypto-rekening te sturen/ontvangen of je dit om te zetten naar euro’s. Hoewel deze online diensten de beveiliging vaak goed op orde hebben, blijf je toch het risico houden van een hack of faillissement. Het advies hiervoor is dus ook om hier maar beperkt gebruik van te maken. Dus alleen voor snelle transacties maar niet voor het bewaren van je Bitcoins op de lange termijn. 

Desktop wallets: op je eigen PC je eigen wallets beheren

Bijna elke digitale munt heeft zijn eigen wallet om te downloaden naar je PC. Een veiligere optie dan een online wallet omdat je ook hier zelf de controle hebt en niet afhankelijk bent van de beveiliging of bedrijfsvoering van anderen. Het nadeel hiervan is dat wanneer je een groter portfolio digitale valuta in beheer hebt, je ook veel verschillende wallets op je PC hebt staan. Voor de één is dit geen probleem, een ander ervaart dit als vervelend. Ook moet je er in dit geval voor zorgen dat je je PC goed beveiligd hebt. Liefst gebruik je hiervoor dan ook een PC voor die goed beveiligd is én het liefst alleen online komt wanneer je transacties wilt doen.

Beveiligingsinstellingen exchanges

Laat je toch je munten staan op exchanges als Binance, Poloniex of Bittrex, dan is het belangrijk om gebruik te maken van alle beveiligingsniveaus die deze diensten bieden. Je zorgt ervoor dat je account zo goed mogelijk beschermd is tegen hackers door een wachtwoord te gebruiken die gegenereerd is door een wachtwoordgenerator én deze ook maar 1 keer te gebruiken. Daarnaast bieden de meeste exchanges een twee factor authenticatie (2FA). Via Google Authenticator of via een vergelijkbare app wordt een tijdelijke code toegestuurd die je, nadat je hebt ingelogd met je gebruikersnaam en wachtwoord, in moet voeren ter controle of jij zelf eigenaar bent van het account. Maak hier altijd gebruik van en zorg ervoor dat je je private key hiervoor ook ergens goed opschrijft. Een nieuwe 2FA aanvragen is erg omslachtig en met de drukte die de exchanges in deze dagen meemaken kan het weken duren voor je weer toegang hebt tot je account!

Meer nieuws

Leave a Comment