Handige tips wanneer je wilt starten met Bitcoin en andere digitale valuta

by admin
Handige tips wanneer je wilt starten met Bitcoin en andere digitale valuta

Bitcoin en Altcoins (digitale valuta/cryptocurrency) komen de laatste jaren steeds meer in het wereldwijde nieuws naar voren. Zowel negatief door alle perikelen rondom de bitcoin als positief  door de gigantische koersstijgingen waarvan veel mensen ineens schatrijk zijn geworden. Toch is er geen enkele garantie op de Bitcoin koers, sterker nog deze kan binnen minder dan een uur met honderden dollars dalen of stijgen. Het eerste half jaar van 2017 is daar een goed voorbeeld van. Voordat je Bitcoins of andere digitale valuta gaat kopen is het verstandig om je hierin te verdiepen. Vanuit onze ervaring hebben geven wij als Meester Bitcoin daarom 10 tips aan je:

1. Lees jezelf goed in voordat je je eerste Bitcoins koopt

Ondanks dat de Bitcoin alweer 10 jaar oud is staat het nog in de respectievelijke kinderschoenen. Het beginnen met Bitcoins is daarom ook niet zonder risico. Wanneer je begint met het kopen van Bitcoins en Altcoins is het belangrijk jezelf goed te informeren. Om je op weg te helpen hebben wij een handig stappenplan Bitcoins en Altcoins kopen gemaakt. Hiermee zet je in een mum van tijd je eerste stappen in deze digitale wereld die voor veel mensen nog een ver-van-mijn-bed-show is. Verder voegen wij regelmatig video’s toe aan het Meester Bitcoin Youtube kanaal waarin we dieper ingaan op vragen vanuit onze community. Zie bijvoorbeeld de video ‘Beginnen met bitcoin’ of de video waarin de techniek achter de Bitcoin (Blockchain) wordt uitgelegd.

2. Zijn Bitcoin transacties anoniem? Nee!

Het lijkt de ideale wereld, anoniem geld versturen en ontvangen. Perfect voor het criminele circuit. Die associatie is dan ook snel gemaakt voor buitenstaanders die vooral op het nieuws af gaan. Als beginnend Bitcoin handelaar moet je weten dat dit niet zo is. Je Bitcoinadres is niet gekoppeld aan jou als persoon, maar Bitcointransacties zijn wel traceerbaar. Het is natuurlijk sowieso niet de bedoeling dat je illegale dingen doet, maar zoals vaak wordt aangenomen, kun je de transacties zelf dus niet verdoezelen.

Handige tips wanneer je wilt starten met Bitcoin en andere digitale valuta

3. De Bitcoin- en Altcoin koersen fluctueren flink, houd daar rekening mee

Wanneer je net begint met het aankopen van Bitcoins en Altcoins is het allemaal erg spannend. De koersen gaan vaak vrij snel op en neer en een winst of verlies van enkele tientallen procenten kan zomaar gebeuren. Houd dus rekening met de positieve maar ook zeker met de negatieve kant die investeren in digitale valuta met zich meebrengt. Investeer nooit geld dat niet niet kan missen(!) en laat je vooral niet gek maken door berichten die je her en der leest. Zorg daarom ook dat je goede en slechte cryptomunten kan onderscheiden zodat je zelf een bewuste keuze maakt en je daar ook aan vast blijft houden.

4. Gebruik verschillende en complexe wachtwoorden

Vaak heb je als je gebruikt maakt van verschillende exchanges (Poloniex, Bittrex etc.) en bijvoorbeeld je hardware wallet verschillende wachtwoorden nodig. Veel mensen kiezen ervoor om vaak 1 of 2 standaard wachtwoorden te gebruiken. Dit is natuurlijk niet verstandig, zeker niet wanneer je het uiteindelijk om een flinke som geld gaat. Wanneer een hacker je wachtwoord in handen krijgt en hij probeert ditzelfde wachtwoord op je Bitcoin- of Altcoin wallets (rekeningen), dan kun je het wel raden. Dan ben je je zuurverdiende centen kwijt. Daarom geven we ook hier het advies: Kies voor zoveel mogelijk verschillende wachtwoorden. Wil je er zeker van zijn van een sterk wachtwoord. Gebruik dan een wachtwoord generator en sla het wachtwoord op een veilige plaats (in huis) op.

Handige tips wanneer je wilt starten met Bitcoin en andere digitale valuta

5. Gebruik een offline wallet en pas op met online wallets

Offline wallets als de Ledger Nano S (gebruikt door Meester Bitcoin) en de Trezor wallet zijn een soort goed beveiligde USB sticks waar u uw digitale valuta zoals Bitcoins, Ethereums, Ripples etc. op weg kan schrijven. Ze zijn gemakkelijk te in te stellen en u heeft zelf de controle over waar u ze bewaart. U kunt hiervoor natuurlijk ook goed beveiligde online diensten zoals Coinbase gebruiken, of zelfs uw cryptomunten op exchanges laten staan. Het nadeel vinden wij dat u zelf niet ‘in control’ bent over uw digitale munten. Gaat een dienst falliet of wordt deze gehackt dan bestaat de kans dat je je investering in één klap kwijt bent. De geschiedenis van Bitcoins is bezaaid met voorbeelden hiervan met MTgox als meest dramatische voorbeeld. Ook hier geldt: Voorkomen is beter dan genezen!

6. Controleer je transacties dubbel voor je digitale valuta verzend

In deze handleiding wordt duidelijk uitgelegd hoe je Bitcoins van de ene naar de andere rekening overmaakt zodat je ermee kan handelen. Maak je hier echter de fout om een verkeerd ontvangstadres in te vullen en de transactie te voltooien dan ben je alles kwijt. Gelukkig bieden de meeste services een extra check voor het daadwerkelijk verzenden, maar controleer ook altijd in eerste instantie altijd dubbel of alles wat je ingevoerd hebt klopt!

7. Moet ik mijn Bitcoins bij de Belastingdienst aangeven?

Ja, deze vallen onder Overige Bezittingen. De belastingdienst geeft het volgende aan over Bitcoins en belasting:

Virtuele betaalmiddelen, zoals bitcoins, staan op uw computer opgeslagen. U kunt deze alleen gebruiken als betaalmiddel op internet. U geeft van deze middelen de waarde in het economisch verkeer aan op 1 januari van het jaar van aangifte.

Meer nieuws

Leave a Comment