FOMO, Fear Of Missing Out – toegelicht

FOMO, Fear Of Missing Out – toegelicht

We horen vaak de succesverhalen van mensen die door een flinke stijging van de Bitcoin lekker hebben kunnen cashen. Er zit echter ook een keerzijde aan dat verhaal. De verhalen van mensen die op het moment van het bereiken juist net een hoop geld hebben verloren door op het verkeerde moment uit te stappen. Op het moment staat de Bitcoin op een all-time-high van ruim € 4800,-. Waar het einde ligt is natuurlijk moeilijk te voorspellen. De algemene verwachting is dat de 10.000 euro grens geen jaar meer op zich laat wachten.

Na het voorjaar van 2017, waar de gekte losbarstte en veel mensen ingestapt zijn op de steile stijgende hellingen van de verschillende crypto munten, zakte de markt richting de eerste hard fork van 2017 hard in elkaar. Veel mensen maakten hun eerste Bloody Crypto Day(s) mee, en wisten niet hoe te reageren. Hoe kon het immers zijn dat de markt van de digitale valuta in elkaar zakte, het zag er toch alleen maar positief uit? En wat nu? Wat nu te doen? Verkopen en mijn verlies beperken/nemen of wachten en hopen dat het weer bij trekt?

Handelen op de digitale valutamarkt, een psychologisch spel

Het is een psychologisch spel, de markt van de digitale valuta, of eigenlijk elke markt waarop gehandeld wordt. Wanneer moet je nu kopen of verkopen? De angst om de boot te missen, wanneer de berichten over tientallen, honderden of zelfs duizenden procenten stijging van crypto munten de rondte doen, is groot. Deze angst wordt ook wel de fear-of-missing-out genoemd. Afgekort als FOMO. Je hebt het vast voorbij zien komen wanneer je bijvoorbeeld Twitterberichten over digitale valuta volgt, of bijvoorbeeld op de Meester Bitcoin slack.

‘De markt’ is er niet op uit om jou geld te laten verdienen, zij is erop uit om jou juist zoveel mogelijk geld uit te laten geven op voor jou het meest slechte tijdstip. Psychologie van de bovenste plank en iedereen is er gevoelig voor! Zeker in een nieuwe markt als deze waarin nieuwe en onervaren beleggers nog volop aan het verkennen en ontdekken zijn.

FOMO, Fear Of Missing Out – toegelicht

FOMO, the Fear Of Missing Out!

Op FOMO gaan we nu wat dieper in, om ervoor te zorgen dat jij weet wat het is en dus (hopelijk) kunt voorkomen om je inleg te verliezen. Al blijft het risico natuurlijk altijd aanwezig!

Onderstaand zie je 7 punten die zijn geplaatst op de Bitcoin prijslijn van 2017 (coinmarketcap.com), punten waarin veel investeerders in cryptomunten zich in zullen herkennen.

  1. “Bitcoin staat op de hoogste stand ooit. Zou het iets voor mij zijn om in te stappen?”
  2. “Een flinke stijging heeft plaatsgevonden, ben ik nu te laat? Het kan toch niet zo zijn dat dit aan de gang blijft? Ik wacht wel tot hij weer flink zakt.”
  3. FOMO! Oké het kan dus wel, ik ga niet langer wachten want dan mis ik de boot. Bestel die Ferrari maar alvast. Ik word rijk! De eerste paar procent al direct in de pocket!”
  4. “Oh nee, hoe kan dit? Ik sta verlies, wat moet ik doen? Verkopen om het te beperken? Hij is immers ook hard gestegen, zal dezelfde daling worden ingezet? Nee ik doe het niet en houd alles nog even vast.”
  5. “Gelukkig heb ik alles vastgehouden (HODL) en heb ik me niet door de paniek laten leiden. Van nu af aan gaat het alleen nog maar omhoog!”
  6. “Oh nee ik hou nu alles al een tijdje vast ondanks het negatieve nieuws en de vele forums en twitterberichten waarop ik mijn strategie probeer te bepalen. Mijn gevoel zegt nu mijn verlies te beperken. Het is mooi geweest, de bitcoinbubbel is geklapt. Ik stop ermee.”
  7. “Hmm nee he, zou ik er dan toch naast zitten?! Had ik alles nu maar vastgehouden. Misschien toch maar weer instappen?”

In bovenstaand voorbeeld verlies je dus zo’n 1000 dollar op basis van gevoel. Zuur geld en het is juist op dat punt dat jij er de brui aan geeft, dat slimme investeerders jouw Bitcoins oppikken tegen een lage prijs. Deze investeerders hebben geleerd om de emoties te onderdrukken, het verloop te analyseren en keuzes te maken die misschien juist onnatuurlijk aanvoelen voor de grote massa.

FOMO, Fear Of Missing Out – toegelicht

Wat adviseert Meester Bitcoin in dit soort situaties?

Ten eerste het proberen te voorkomen door zelf onderzoek te doen en er bijtijds bij te zijn. Via de slack, deze website en via de social media kanalen wordt maandelijks gratis een top 10 samengesteld met veel potentie voor de midden- en langetermijn. Volg Meester Bitcoin dus zodat je meekijkt vanaf de tweede rij. De eerste rij is voor onze VIP-Slack leden, voel je de FOMO:)?

Mocht er toch een keer een munt niet direct op de radar staan is het volgend advies om aan te houden:

  • Als de prijs van een cryptomunt zo hard stijgt, hoe pijnlijk het ook is om te zien, wacht dan af. Hoe hard je gevoel ook anders zegt, er komt altijd een nieuwe kans om in te springen!
  • Bekijk waar de extreme stijging is begonnen, dit is het punt waar om en nabij de munt zijn ‘support’ zoekt. In bovenstaand voorbeeld komt hij daar dus 2 keer op (punt 4 & 6) voordat de volgende stijging weer plaats gaat vinden. Dat is dus het punt waarop Meester Bitcoin adviseert(!) in te stappen.

Heel veel succes!!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.