Wat is een blockchain?

Wat is een blockchain?

De werking van de Blockchain uitgelegd

Wanneer je net bent begonnen in de wereld van de cryptocurrency, is het woord blockchain een veelvoorkomend woord. Maar wat is nu eigenlijk een blockchain? Een blockchain (soms in het Nederlands vertaald als blokketen) is een gedistribueerde database die een gestaag groeiende lijst bijhoudt van data-items die gehard zijn tegen manipulatie en vervalsing.

Zelfs de beheerder van nodes kan deze gegevens niet vervalsen. Dit komt door het gedistribueerde systeem. Binnen dit systeem vindt er gegevensuitwisseling en verificatie tussen de nodes plaats. Dit gebeurt door middel van een consensus. Met een blockchain kan ervoor worden gezorgd dat een derde partij niet nodig is om de betrouwbaarheid van een transactie te waarborgen. Wanneer je net bent begonnen kunnen bepaalde dingen lastig zijn. Het Meester Bitcoin Slack forum helpt je om zaken steeds beter te begrijpen!

Hoe werkt een blockchain?

De werking van een blockchain kan in principe eenvoudig worden uitgelegd. Toch is de achterliggende techniek achter een blockchain veel complexer dan het lijkt. Een blockchain ( blokketen) bestaat uit 2 verschillende onderdelen. Een blockheader en een inhoud. In blocks staan de eigenlijke bij te houden data en blockheaders bevestigen wanneer en in welke volgorde blocks geregistreerd zijn (tijdstempels om dubbele uitgaven en conflicten te vermijden). In een blockheader is ook een verwijzing naar het vorige block verwerkt. Dit vormt een schakel in de chain van blockchains.

 

Hoe werkt een blockchain (ketting)

Zoals je hierboven kunt lezen weet je nu wat een block is, maar een blockchain is een ketting van de verschillende blokken die met elkaar zijn verbonden. Deze blokken worden aan elkaar gekoppeld en elk blok verwijst naar het blok voor hem. Deze verwijzing wordt ook wel een hash van de header van het vorige blok genoemd. Dit is in het kort hoe het in elkaar zit. We kunnen hier heel diep op ingaan maar in principe is dit voor een beginner niet van belang. Als jou het interessant lijkt en je wilt beginnen in de wereld van de cryptocurrency. Bekijk dan onze stap voor stap handleiding.

Wat is Mining?

Wanneer je net begint in de cryptocurrency wereld heb je de term mining misschien wel eens voorbij horen of zien komen. Maar mining, wat is het eigenlijk. Zoals het woord het eigenlijk al aangeeft mine je een stukje cryptocurrency. In een cryptocurrency netwerk is het noodzakelijk om betalingen die worden gedaan worden gecontroleerd. Op deze manier houd je het systeem veilig en voorkom je dubbele en valse betalingen. Wanneer een betaling uiteindelijk is goedgekeurd moet dit worden vast gelegd in de blockchain. De blockchain is dus eigenlijk de online boekhouding van het hele systeem.

Welke beloning krijg je voor het minen?

Om dit valideren en vastleggen van de betalingen (mining dus) mogelijk te maken zullen mensen hun computer of speciale hardware daarvoor moeten laten draaien en dit kost natuurlijk stroom. Wat de ontwerpers van het bitcoin-protocol dus verzonnen hebben is dat de mensen (de miners dus) die hun computer aan laten staan om betalingen te valideren en vast te leggen hiervoor een beloning krijgen. Of beter gezegd als je je computer of mining-hardware inzet voor mining maak je kans op een beloning en degene die als eerste met zijn computer of mining-hardware een ingewikkelde rekensom oplost wordt beloond met 25 bitcoins.

Maximaal aantal bitcoins

Zoals je misschien al weet is er  een maximum van 21 miljoen bitcoins die totaal op de markt komen. Dus je kunt wel begrijpen dat er op de lange termijn een schaarste gaat ontstaan. Dit zal ook zorgen voor een stijging van de koers. Maar om terug te komen op het verhaal van het minen. Elke keer als er een blok wordt gevonden is de beloning 25 bitcoins. Deze belong wordt verdeeld tussen alle mensen die dit blok hebben gevonden. Hoe meer rekenwerk je pc heeft verricht hoe grote je aandeel is. Een ander punt is dat het aantal bitcoins die als beloning wordt gegeven bij het vinden van een blok is dat deze wordt gehalveerd. Dat houdt in dat er geleidelijk steeds langzamer bitcoins bijkomen. Uiteindelijk is de verwachting dat rond 2040 alle bitcoins in omloop zijn.