Meester Bitcoin in Dubai – Blog deel 2

bitcoin

Dubai, There and Back Again…

(Staff blog door @bitenlitecoin ~ 09 mei 2018! Deel 1 van de blog lees je hier)

Hallo allemaal!

Allereerst bedankt voor alle leuke reacties op mijn vorige post. Met veel plezier heb ik gedurende de dagen in Dubai notities bijgehouden die ik nu graag met jullie wil delen. Ik zit inmiddels weer in het vliegtuig richting Amsterdam en kan dit in alle rust doen. De dagen in Dubai gingen, indien je dat wilde, bijna overeenkomstig aan de gehele cryptowereld, 24/7 door, dus deze rustige omgeving zal me goed doen. 😉

Ik heb mijn laptop voor me, kijk zo nu en dan naar buiten waarbij ik geniet van het mooie, wolkeloze uitzicht en een blik op de woestijn. Euhm, ik hoor jullie denken, dan is het doel van de trip niet bereikt! Tsja, ik kan nu zeggen dat ik het doel dat ik stelde wellicht iets te simpel heb vastgesteld. Maar, betekent dit dat het niet de moeite waard was? Nee, het was zeker de moeite waard!

DYOR! (do your own research)

Ik heb geen ICO gezien waar ik mijn gedachten niet vanaf kan halen. Wel heb ik een hele belangrijke les geleerd die voor de lange termijn veel waardevoller is dan 1 ICO die snel na lancering x2, x3 of x4 gaat. Het continu blijven doen van eigen onderzoek naar dingen die je hoort of ziet. Ook tijdens conferenties als deze, waarbij er inhoudelijk goede en bekende (de voorgaande drie woorden zijn op verschillende manieren (combinaties) te interpreteren! 😉 ) sprekers actief zijn, is alles voor waarheid aannemen te makkelijk. Toets dingen die je hoort en ziet in je netwerk en neem ook echt zelf de tijd om je te verdiepen in de voor jou interessante dingen die voorbij komen. Het opent je ogen, geeft je antwoorden op vragen die je zelf al stelt of, misschien nog belangrijker, het zorgt ervoor dat nieuwe vragen ontstaan die je alleen met meer onderzoek en kennis kunt beantwoorden. Tijdens de conferentie heb ik met grote regelmaat vragen en namen bij een zeer ingevoerd persoon kunnen droppen (waarvoor grote dank), waarbij de reactie telkens direct volgde. Ik kreeg op die manier heel snel een bredere kijk op bepaalde zaken en dat zorgde ervoor dat ik niet in hosanna-stijl kennis voor waarheid aannam.

Terug op de ICO’s: ik heb er wel eentje die ik samen met het Meester Bitcoin team verder zal onderzoeken omdat dit project mogelijk erg interessant zou kunnen zijn. Echter, we moeten hiervoor eerst bepaalde zaken bevestigd zien. Wat ik wel weet: stel dat project positief door onze ICO waarderingsmethode komt, dan krijgt iedereen die hier lid is de kans om mee te doen omdat we dan een gezamenlijke pool kunnen opzetten. We stappen in dat geval in de pre-ico fase in, waardoor we profiteren van een lagere prijs per token in vergelijking met deelname in de reguliere ICO fase. We gaan hier scherp naar kijken en zodra we de uitkomst hebben, dan delen we dat direct.

Borrels en netwerken.

Dag  1: De openingsborrel:
Op de dag van aankomst stond er in de avond een openingsborrel op het programma. Deze borrel werd gehouden in Soho Garden, een sfeervol restaurant dan wel club in de openlucht. (mocht je voor werk of privé een keer naar Dubai gaan, noteer deze naam dan even. Het is echt een aanrader!)

Ik ontdekte al snel dat er vooral vanuit Oost Europa (Rusland, Oekraine, Litouwen e.a.) actief werd deelgenomen aan deze conferentie. In deze landen gebeurt er veel. Ik raakte op een gegeven moment in gesprek met een Rus, die de oprichter van Universa persoonlijk kent. Universa was volgens hem weliswaar een mooi project, maar hij vertelde me dat dit project qua techniek nog veel grote uitdagingen (gaat) krijgen waarbij het sterk de vraag is of ze dit wel op kunnen lossen. Vooralsnog, zo werd gezegd, hebben ze de tijd omdat ze nu nog niet met de billen bloot hoeven m.b.t. hun werkend product. Goed om dit gegeven te toetsen bij anderen, voordat ik nu snel mijn positie in Universa van de hand doe. Dit is dus precies zo’n voorbeeld zoals hierboven uitgelegd. Stel dat inderdaad waar is wat mij in meer detail verteld is, dan is dat wellicht een bevestiging dat dit contact inderdaad goed ingevoerd is in die kringen. Ik oordeel zelf nog niet, maar het is dus op elke manier (zowel portfolio-gewijs, als ook m.b.t. het uitbreiden van je netwerk) interessant om dit te volgen.

Andere contacten die ik daar heb leren kennen waren onder andere bezig met de volgende projecten:
– het opslaan van eigenaarschap van foto’s in de blockchain;
– virtual reality (hierbij word de blockchain ook gebruikt om imagorechten van, door de community uitgewerkte 3d objecten, op te slaan);
– gegevens van telefoongesprekken waarbij roaming van toepassing is, opslaan in de blockchain.

Daarnaast heb ik hier iemand vanuit de overheid van Dubai leren kennen, die mij o.a. iets vertelde wat op dag 3 ook tijdens een presentatie verteld is: De overheid van Dubai heeft er tijdens de groeiperiode van de cryptowereld voor gekozen om niet zomaar zaken te verbieden, maar om een stapje terug te doen waarbij men eerst het hele plaatje wilde overzien. Deze manier heeft ervoor gezorgd dat ze nu met grote stappen terrein winnen in deze wereld. Uiterlijk in 2020 willen zij duidelijke regels vastgesteld hebben, en op dit moment is het als bedrijf al mogelijk om je bij de overheid aan te melden op het moment dat je iets met crypto’s gaat doen. Op deze manier krijg je sneller je bankrekeningen, leningen en dergelijke voor elkaar. Mooi om dit vanuit de bron zelf te horen. Maar, ook hierover nog even geen persoonlijk oordeel, goed om dit gegeven in meer detail te bekijken zodra het moment daar is om dat te doen. Overigens was deze persoon daar o.a. aanwezig, omdat Dubai zelf ook actief investeert in projecten m.b.t. blockchain-technologieën.

Dag 2:
Deze dag vond plaats in het Meydan congres centrum en begon voor mij met een presentatie van Miko Matsumura. Miko is erg ingevoerd in de wereld van Artificial Intelligence en heeft de exchange Evercoin opgericht. Ik vond zijn presentatie erg interessant. Artificiële intelligentie toepassen, op een manier die echt toegevoegde waarde heeft, is echt complex. Ik vond het goed om te horen dat AI vooral gebruikt wordt om escalaties te ‘voorspellen’. Zelf had ik verwacht dat AI meer een onderwerp is m.b.t. geautomatiseerde ontwikkeling van cellen door zelfeducatie’, maar deze vereenvoudigde uitleg werkte voor mij erg goed. Tijdens het onderzoeken van projecten waarbij men zegt dat AI wordt gebruikt, zorgt deze uitleg (nadat ik natuurlijk meer uitleg heb gekregen) ervoor dat ik dit onderwerp beter kan duiden.
Na Miko zijn er diverse anders sprekers aan het woord geweest die kennis hebben gedeeld mbt het opzetten van ICO’s. Daarnaast zijn er diverse projecten aan de hand van ICO presentaties voorbij gekomen, waarbij ik elke ICO direct heb geprobeerd te raten. In Nederland zal ik, los van de ICO waarover ik hierboven al sprak, een aantal andere ICO’s bekijken om te kijken of ik toch verrassende dingen over het hoofd heb gezien (zowel positief als negatief). Mochten hier positieve zaken uit naar voren komen, dan delen we dit natuurlijk ook op het platform.
Dag 2 werd afgesloten met netwerk-activiteiten. Eerst hebben we een safari gemaakt door de ‘red dunes’ (lees: door de woestijn driften) en hebben we een feest gehad in een openlucht locatie in de woestijn. Ook hier heb je veel tijd om nieuwe mensen te leren kennen, want zeg eerlijk: wie haalt het zelf in zijn hoofd om eerder weg te gaan en vanuit die locatie door de woestijn richting het hotel te lopen…. Maar, het was erg leuk, dus geen reden om dat ook maar te overwegen.

Dag 3:
Deze dag begon voor mij met een presentatie van Christian Ferri (ondernemer, voormalig PWC lead). Christian heeft kennis gedeeld met betrekking tot het opzetten van ICO’s, waarbij hij zich met zijn verhaal focuste op het feit dat je als project eerste met de business zelf bezig moet zijn. Deze moet je begrijpen, zorg ervoor dat de business mechanics werken was zijn duidelijke advies. Pas daarna start je met het bedenken hoe je de ICO gaat uitvoeren. Mijn gevoel zegt me dat dit met regelmaat andersom gebeurt, dus ik kon me hier goed in vinden.

Vervolgens kwam Brock Pierce op het podium. Brock is ooit als eerste een ICO (Master Token) opgezet en heeft met diverse ICO’s meer dan $500m opgehaald. Zijn verhaal kwam er enthousiast uit en, om mij heen kijkende, zag ik dat veel mensen vielen voor de passie die hij op het podium uitte. Ik toetste tijdens zijn sessie het een en ander en besefte dat hij, op dit moment, misschien veel geleerd heeft van het verleden. Niet iedereen lijkt met hem geassocieerd te willen worden en, zonder daar veel details over te weten, geeft dat ook hier aan dat het verstandig is om een kritische blik te houden. Neemt niet weg dat zijn verhaal prima was, hij motiveerde mensen en heeft het daar goed gedaan. Als het de waarheid is wat hij daar stelde, dan is hij met mooie dingen bezig.

Nadat Brock klaar was met zijn verhaal, begon er een panel waaraan Nicholas Mertens, Boxmining en Michael Suppo (beter bekend als Suppoman) deelnamen. Helaas was er niet heel veel tijd ingeruimd voor dit panel, want het was grappig om te zien. Michael Suppo kon het niet laten om een paar munten te shillen en, soms luisterend naar zijn filmpjes, was dat natuurlijk wel grappig. Hij doet dat vol passie. Maar, besef wel dat ook hier een reden achter kan zitten die diepzinniger kan zijn dan het lijkt!!

De belangrijkste eye-opener van deze dag heeft Brock Pierce mij gegeven: daar waar voorheen Sillicon Valley (voor mij als Internetondernemer zeker) als ideale locatie voor Internet startups gezien werd, is de wereld echt met een rap tempo aan het veranderen. Het grote geld wordt niet langer slechts in West-Amerika opgehaald als het om deze startups gaat; dit gebeurt nu echt wereldwijd. Iedereen met een goed idee en een team dat in staat is het goede idee te realiseren, kan dit nu ook!

Dit is daarnaast ook noodzaak; daar waar onze traditionele wereld op bepaalde vlakken terrein verliest aan de cryptowereld (vb: financiële beurzen zijn geopend op werkdagen van 9 tot 17 en gebruiken (ver)oude(rde) netwerken, maar ze moeten wel concurreren met digitale exchanges die 24/7 gebruikt worden), is kennis niet meer aan te slepen. Dit lijkt me een goed toekomstperspectief voor deze sector.

Dag 3 werd afgesloten met een feest op een mooie jacht. Natuurlijk past dat bij dit wereldje, maar wees eerlijk, ook van een jacht die voor ‘The Palm’ ligt, spring je niet zomaar in het water om richting het strand te zwemmen. Slim gedaan van de organisatie, maar zonder gekheid, het was een zeer leuk feestje. 😉 Ik heb hier contact gelegd met een van de oprichters van een decentrale exchange uit India. Ook dit project staat in de lijst om verder uit te zoeken, dus ook dit wordt gedeeld zodra er meer bekend is.

Terugkijkend op alle presentaties en kennissessies is mijn belangrijkste inzicht met betrekking tot de toekomst van projecten die succesvol willen worden als volgt: De lijn tussen klant, aandeelhouder en medewerker wordt kleiner en kleiner. Ik verwacht dat we steeds vaker zullen zien dat projecten succesvol worden, omdat er niet alleen sprake is van open-source code, maar omdat er juist steeds vaker een financiële reward (tokenisation) terugvloeit naar de actieve deelnemers van communities. Je kunt hierbij denken aan het zelf ontwikkelen van code (voorbeeld: nOS, anders kun je niet met de ICO meedoen), het actief promoten van of deelnemen aan projecten (voorbeeld: Presearch, je krijgt tokens op het moment dat je het project platform als zoekmachine gebruikt), het testen van oplossingen of het beheren van een communitie. Goed om dit gegeven wellicht nog uitgebreider op te nemen in onze ICO reviews.

Conclusie:

Mijn conclusie van de afgelopen dagen; allereerst bulletgewijs een paar punten:
• Het is zeker de moeite waard om aan te haken bij conferenties als deze, helemaal omdat er een goede combinatie is van kennis delen en netwerken;
• Ik heb veel ICO’s gezien waarbij de balans tussen marketing en development in mijn ogen verkeerd lag. Een goed marketing verhaal leidt niet per definitie naar een succesvolle lancering op een exchange of een goed project;
• Je merkt aan alles dat deze wereld 24/7 doorgaat en geen landsgrenzen kent (tenzij er overheden in het spel zijn);
• Ik Blockchain graag als marketing-buzz-woord van 2018 nomineren. Op gepaste afstand volgen Virtual Reality, Artificial Intelligence, MVP, pre-ICO en het samengestelde woord (ja, taaltechnisch niet correct, I know) ‘no-new-tokens-will-ever-be-created’. Gebruik je deze woorden in een goede teaser, liefst inclusief mooie graphic, dan zou het maar zo kunnen dat het verhaal zal klinken als een klok. Dit is, zoals ik in blog 1 al schreef, in mijn ogen precies waarom ik vind dat deze wereld nog veel stappen dient te gaan maken met betrekking tot het volwassen worden. Nu werkt dit wellicht nog, maar gelukkig zullen goede ICO platformen (ik heb niet voor niets een grote positie genomen in Zilla) een positie innemen waarbij ze met een scherpe en kritische blik naar ICO’s gaan kijken. Dit zal veel particuliere en / of zakelijke investeerders helpen om teleurstellingen te voorkomen;
• Als laatste zie ik (en dat heeft verband met de bullet hierboven) dat de Blockchain vaak gebruikt wordt, sec als database of marketingreden. Gebruik de blockchain voor dat waar het goed in is. Is het puur voor opslag van gegevens, dan zijn er databases die een betere performance behalen. Maar, is het om de waarheid vast te leggen, waarbij dit zorgt voor transparantie, dan lijkt me dit een juiste reden.

Ik hoor met regelmaat de dat er een vergelijking gemaakt wordt met de tulpenmanie; maar ik ben het daar zelf niet mee eens. De cryptowereld klapt soms in nadat er weer nieuwe ATH’s zijn behaald, maar blijft zich telkens herstellen. Dit gebeurde niet met de prijs van tulpen. Wel blijf ik van mening dat de wereld volwassener dient te worden, maar dit is een kwestie van tijd. Deze wereld is zo discrupting, dit heeft gewoon tijd nodig zodat ook grote unicorns (multinationals, banken, overheden e.a.) zich kunnen aanpassen. Maar, of hen dit allemaal op tijd lukt, mag iedereen voor zichzelf beantwoorden.

Om terug te komen op een quote van Steve Jobs: “you can’t connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future. You have to trust in something- your gut, destiny, life, karma, whatever.”

Tot zover mijn inzichten van de afgelopen dagen! Wie gaat er volgend jaar mee? 😉

Groet,

Bitenlitecoin

Ps. De internetverbinding in het vliegtuig viel tijdens de vlucht naar Dubai weg, waardoor het me niet gelukt is om mee te doen met de pre-ico van Bezant. Bij de tweede ronde van de pre-ico, de ‘bonus-ronde’, zat ik ervoor klaar met werkende internetverbinding, maar toen kreeg ik het mailtje met het juist ETH adres pas binnen nadat de extra ronde alweer gesloten was… ook dit moet handiger kunnen, maar het geeft maar weer aan dat veel van de traditionele (huidige) (infra)structuur nog niet altijd klaar is voor een massa-adoptie. Werk aan de winkel!

Info over de Futurama Blockchain Innovators Summit:
Link: https://coinsbank.com/dubai/
Deel 1 van de blog lees je hier)


Meer interessante blogs:

De top-10 munten van deze maand direct bekijken? Dat kan direct op de Meester Bitcoin Slack (Forum). Lid worden is 100% gratis. Registreer je vandaag nog en mis niets!

Lees meer over de VIP voordelen.

Ledger nano S