Veel gestelde vragen

Bitcoins en Altcoins kunt u gemakkelijk online aankopen via bijvoorbeeld het Nederlandse Bitonic. Hoe je hiermee Altcoins als Ethereum, NEO, Ripple etc. koopt lees je stap voor stap in de gratis Meester Bitcoin handleiding.
Op o.a. het Meester Bitcoin twitteraccount en op het Slack Forum worden elke maand de veelbelovende munten gepubliceerd. Deze worden gebaseerd op basis van verschillende factoren. Hoe je zelf goede van slechte munten kan onderscheiden leer je in dit Meester Bitcoin filmpje.
Offline wallets als de Ledger Nano S (gebruikt door Meester Bitcoin) en de Trezor wallet zijn een soort goed beveiligde USB sticks waar u uw digitale valuta zoals Bitcoins, Ethereums, Ripples etc. op weg kan schrijven. Ze zijn gemakkelijk te in te stellen en u heeft zelf de controle over waar u ze bewaart. U kunt hiervoor natuurlijk ook goed beveiligde online diensten zoals Coinbase gebruiken, of zelfs uw cryptomunten op exchanges laten staan. Het nadeel vinden wij dat u zelf niet ‘in control’ bent over uw digitale munten. Gaat een dienst failliet of wordt deze gehackt dan bestaat de kans dat je je investering in één klap kwijt bent. De geschiedenis van Bitcoins is bezaaid met voorbeelden hiervan met MTgox als meest dramatische voorbeeld. Ook hier geldt: Voorkomen is beter dan genezen!
Deze vraag wordt vaak gesteld, zeker wanneer de Bitcoin weer nieuwe all-time-high bereikt. Er moet echter niet vergeten worden dat, hoewel de Bitcoin al 10 jaar bestaat, het nog steeds in de kinderschoenen staat. Steeds meer bedrijven en overheden erkennen en omarmen de blockchain techniek waarop de Bitcoin is gebaseerd. Hierdoor ontstaan steeds meer nieuwe kansrijke alternatieve projecten (Altcoins) maar wordt ook de Bitcoin een steeds meer vertrouwde valuta voor de grote massa. Met het oog op de toenemende vraag en de continue doorontwikkeling ligt het in de lijn der verwachting dat de groei de komende jaren door zal zetten.
Het lijkt de ideale wereld, anoniem geld versturen en ontvangen. Perfect voor het criminele circuit. Die associatie is dan ook snel gemaakt voor buitenstaanders die vooral op het nieuws af gaan. Als beginnend Bitcoin handelaar moet je weten dat dit niet zo is. Je Bitcoinadres is niet gekoppeld aan jou als persoon, maar Bitcointransacties zijn wel traceerbaar. Het is natuurlijk sowieso niet de bedoeling dat je illegale dingen doet, maar zoals vaak wordt aangenomen, kun je de transacties zelf dus niet verdoezelen.
Ja, deze vallen onder Overige Bezittingen. De belastingdienst geeft het volgende aan over Bitcoins en belasting:

Virtuele betaalmiddelen, zoals bitcoins, staan op uw computer opgeslagen. U kunt deze alleen gebruiken als betaalmiddel op internet. U geeft van deze middelen de waarde in het economisch verkeer aan op 1 januari van het jaar van aangifte.

De Bitcoin wordt op steeds meer plekken in de wereld ingevoerd als wettelijk betaalmiddel. Waar het bedrijfsleven al jaren bezig is met het accepteren van Bitcoins, zijn er nu verschillende overheden die de Bitcoin ook al officieel als betaalmiddel erkennen (Australie bijvoorbeeld) en er zullen er nog vele volgen. Zo wordt de Bitcoin op steeds meer plaatsen om u heen een normaal betaalmiddel en zijn er zelfs al pinautomaten waar u ‘normaal’ geld kunt pinnen vanaf uw Bitcoin rekening.

Daarnaast kunt u investeren/speculeren in en met Bitcoins.

Meester Bitcoin richt zich op het investeren in Bitcoins (én Altcoins), vanuit de overtuiging dat onze opgedane kennis jou dat opstapje geeft in de wereld van digitale valuta.

Download daarom ook de gratis Meester Bitcoin handleiding waarin u stap voor stap wordt uitgelegd hoe u de eerste stappen zet in het kopen en verkopen van digitale valuta.

Een totaaloverzicht van de Bitcoin en alle Altcoins vind u op coinmarketcap.com. Omdat het wellicht wat overweldigend is hebben wij hier een overzicht gemaakt van de meest bekende munten en munten waar wij als Meester Bitcoin vertrouwen in hebben. Om het wat tastbaarder te maken is het overzicht in Euro’s zodat u niet om hoeft te rekenen vanuit Dollars of Bitcoins.
Blockfolio is een handige (Android / iOS) APP waarmee je de crypto munten kunt bijhouden in één eenvoudig overzicht. Het is makkelijk om de coins toe te voegen en analyses per coin te bekijken of van jouw totale portfolio.

Link naar de Blockfolio APP:
– Android gebruikers: Download
– iOS (Apple) gebruikers: Download

Altcoins : Betekent ander alternatief cryptografisch geld naast Bitcoin. Zoals Ethereum, LiteCoin etc..

Bull market: Wanneer we het over een bull market hebben, hebben we het over een markt waar de koersen voornamelijk stijgen. We spreken dan dus van een positief marktsentiment waarbij de koersen steeds verder stijgen.

Bear market: Een bear market is het tegenovergestelde van de bull market en de nachtmerrie van menig belegger. Wanneer er sprake is van een bear market is er een overheersend negatief marktsentiment. De koersen van de aandelen dalen dan voornamelijk.

Blockchain: Betekent grootboek waar alle transacties (openbaar) worden gemaakt.

BTC (฿): Dit is de afkorting voor Bitcoin

Bloody: “bloedige” dag(en) waarbij de (meeste) munten in het rood staan.

Coldwallet: Betekent opslagmedium offline voor cryptografisch geld, waar transacties mee kunnen worden verricht zodra de wallet internet verbinding heeft.

Cryptocurrency: Betekent digitaal geld zoals Bitcoin, Ethereum etc..

Difficulty hashrate: Betekent Moeilijkheidsgraad op het gebied van minen.

FOMO: Fear Of Missing Out. De Bitcoin of een altcoin stijgt enorm in waarde en beleggers stappen zonder rationale – dus met emotie – in, omdat ze bang zijn de boot te missen.

FUD Fear, Uncertainty & Doubt (angst, onzekerheid en twijfel). In de cryptowereld komt FUD neer op het verspreiden van angst, onzekerheid of twijfel over bepaalde munten. Vaak gebruiken grote groepen investeerders dit om de prijs van een munt te drukken om er vervolgens zelf goedkoop in te gaan.

Hardwarewallet: opslagmedium voor cryptografisch geld zoals USB stick, zodra de hardware wallet verbinding heeft met internet kan er een transactie mee worden verricht. De Ledger is daar een voorbeeld van.

Hashrate: betekent rekenkracht die wordt gebruikt in het algoritme dat weergeven wordt als Kh/s ,Mh/s, Gh/s en Th/s.

HOLD / HODL – HOLD betekent, het vasthouden van de coins. Dus niet verkopen en niet bijkopen. HODL staat voor hetzelfde maar is ooit door een investeerder (In een dronken bui) verkeerd getypt. De community vond dit zo grappig dat het woord HODL nu nog steeds wordt gebruikt.

Hostedwallet: een online opslag medium voor cryptografisch geld waarmee transacties mee gedaan kan worden. Zoals op exchanges als Poloniex of Bittrex.

ICO: Initial Coin Offering . Een ICO is een recent ontwikkeld concept van crowdfunding projecten in de cryptocurrency en Blockchain industrieën.

Market capitalization (Market cap of afgekort TMC) De market cap is de totaalwaarde van alle crypto munten bij elkaar.

Minen: Complexe coderingsproces om cryptografisch geld te creëren( zoals Bitcoin)

Moon: Een munt gaat MOON!!
Moon gaan refereert aan een explosieve stijging van een munt.

Satoshi Dat is het kleinste deel van een Bitcoin, te weten 0,00000001.

Segwit / Segwit2x: is uitgevonden om de bestandsgrootte van een Bitcoin-transactie te verminderen. Hiermee kunnen meer transacties worden goedgekeurd telkens een blok transacties is bevestigd. In principe is het de bedoeling dat het Bitcoin-netwerk meer transacties met elk blok goedkeurt. (Segregated Witness) betekent dat we de getuigenis van de transactie scheiden om het kleiner te maken. De handtekening gegevens, of getuige, zullen nog steeds worden verzonden, maar het wordt niet binnenin de transactie opgenomen. Elke Bitcoin-transactie heeft 3 delen – die het heeft verzonden, wie het ontvangt en een digitale handtekening die de afzender verifieert, heeft het recht om de cryptomunten te verzenden. De handtekening wordt beschouwd als “de getuige” voor de transactie.

Supply: Het aantal beschikbare munten. Circulating supply zijn het aantal munten die in omloop zijn.

TA en FA: TA staat voor ‘Technical Analysis’ en FA voor ‘Fundamental Analysis.
.
TMC: Total market cap. De totale Crypto marktwaarde.

Wallet: Cryptografisch geld (digitale portemonnee) waar het opgeslagen wordt en transacties mee worden verricht.